Yeni Başlayanlar İçin Web Geliştirme — Temel Kavramlar, Roller ve Araçlar

Hakan Güzel
3 min readDec 3, 2020

Bir web geliştiricisi olmak zor bir yoldur, çoğu zaman bir şeye nasıl başlayacağımızı bilmiyoruz ve bu işte yeni olduğunuzda tüm kavramlar aniden ortaya çıkıyor ve her şeyi elde etmek zor. Bu makale web geliştiricisi olmak isteyen kişilere yöneliktir, ancak daha önce öğrenmeye başladıysanız belki de tüm noktalara bir göz atmak istersiniz.

Başlamadan önce bunun neden önemli olduğu hakkında konuşmak istiyorum, kodlamaya 15 yaşındayken başladım, şimdi 25 yaşındayım ama o on yılda sabit değildim son 2 yılda tam yığın web geliştiricisi olmaya karar verdim ve daha önce öğrenmiş olsaydım daha fazla yıl kurtaracağıma dair birçok kavram olduğunu fark ediyorum. Öyleyse, noktaya gidelim.

1. Frontend developer (Ön uç geliştiricisi)

Bu, web sitesinden bir çizimi alan ve her şeyi işlevsel ve güzel hale getirmek için kodda çeviren adamdır, ön uç dilleri HTML, CSS ve Javascript, en azından temel konular hakkında konuşuyoruz. Ön uç geliştirici ayrıca, kullanıcının verilerle etkileşime girmesine yardımcı olan bir arayüz sağlar.

2. Backend developer (Arka uç geliştirici)

Kısaca, verileri kaydetmekten sorumlu olan adamdır, arka uç geliştiricisi, verileri kaydetmek, işlemek ve almak için ön uç geliştiriciye bazı protokoller sağlar. öğrenebileceğiniz birçok dil vardır ve arka uç için en popüler olanları C#, Java, Php, NodeJs, Ruby, Python’dur.

3. Full-stack developer (Tam yığın geliştirici)

Bu bölüm aslında 2 bölümden yani ön uç ve arka uç geliştiriciden oluşur. Ama bunu neden bölelim? Daha önce de söylediğim gibi, verilerin depolandığı (arka uç) bir sunucu var, diğer bölüm bilgisayarınız ve özellikle tarayıcınız (ön uç), ön uç ve arka uç hakkında daha fazla şey var, ancak web geliştirme hakkında konuşmak için bu makalede bu konuları temel olarak ele alacağız.

4. Server (Sunucu)

Kelimenin tam anlamıyla dünyanın bazı yerlerinde süper bilgisayarlar, işte veri depolama (veri, müzik, videolar vb.) Ve Facebook’u cihazınızda ve bilgisayarınızda açabilmenizin ve fotoğraflarınızın her zaman mevcut olmasının nedeni budur. .

5. Client (Müşteri)

Sunucudan verileri isteyen, örneğin tarayıcı (Chrome, Firefox, Internet Explorer), bu makalede okuduğunuz verileri, sunucudan mesajlar isteyen Facebook veya WhatsApp uygulamalarınızı, kullanmanızı sağlayan cihazlar ve siz.

6. Language (Dil)

Bilgisayara ne yapacağını söyleyen dildir (kod).

7. Framework (Çerçeve)

Eksiksiz bir geliştirici ekibi için çalışmayı kolay ve anlaşılır kılmak için birçok işlev ve parametre içeren, bir dile dayalı bir dildir.

8. Operating System (İşletim Sistemi)

Her cihazın sahip olduğu sistemdir, Bilgisayarlarda Windows, macOS ve bir çok Linux dağıtımı vardır, akıllı telefonlarda android, iPhone Os vb.

9. Terminal/Console (Terminal / Konsol)

Görevleri grafik arayüzünden daha hızlı bir şekilde yapmak için komutlar yazdığımız güçlü bir araçtır, aynı zamanda başlangıçta öğrenmek için bir baş ağrısıdır.

10. Version Control (Sürüm Kontrolü)

Bir ekiple çalışmak için en önemli araçtır ve kesinlikle bir tane öğrenmek zorundasınız, bu araçla kodunuzun kaydını tutabilirsiniz, en popülerleri git ve svn, GitHub ile git bedava git öğrenebilirsiniz.

Bunu söylerken, oyunda olmak için 6 dil, 2 çerçeve, 1 sürüm kontrolü ve belki birden fazla işletim sistemi hakkında bilgi sahibi olmalısınız, ama inanın bana, daha fazlasını öğrenmek her zaman güzeldir.

Bunlar oldukça temel kavramlar ve bunu geçmişte bilmek isterdim. Bugün öğrenmek kolay ve her şey internette. Umarım bu, konular hakkında biraz bilgi sahibi olmanıza yardımcı olabilmişimdir ve her zaman öğrenmeye devam etmeyi unutmayın.

Orjinal: https://hackernoon.com/important-concepts-that-you-have-to-understand-to-become-a-web-developer-for-beginners-lj202gan

--

--